میکسر یکی از موثرترین دستگاه های صوتی می باشد که برای گرفتن انواع صدا از سازهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرید.این دستگاه میتواند فرکانس صدا را بالا و پایین ببرد و همچنین شدت آن را افزایش دهد، تا صدا بصورت گوش نوازتر شنیده شود.
یک میکسر صدا میتواند امکانات بسیار زیادی داشته باشد که بسیار پرکاربرد در عرصه موسیقی است.ما سعی کردیم در این مقاله به بخشی از تنظیمات این دستگاه بپردازیم.با این آموزش حتی افراد تازه کار نیز میتوانند میکسر را روشن و استفاده کنند.
میکسر صدا و انواع آن
وظیفه میکسر دریافت صداهای مختلف است، و بعد آن صداها را پردازش و ترکیب میکند تا یک صدای با کیفیت و گوش نواز را به عنوان خروجی ارائه دهد.
با این که امروزه برنامه های مختلف میکسر ANDROID و IOS روانه بازار شده اند اما این برنامه ها قابلیت های زیادی ندارند به همین دلیل استفاده از میکسر سخت افزاری قطعا میتواند نیازهای یک فرد را بسیار بیشتر برآورده کند.در نتیجه بیشتر افراد ترجیح میدهند از دستگاههای سختافزاری استفاده کنند.
یک میکسر صدا میتواند در مکانهای مختلفی مورد استفاده قرار گیرد:
• سالنهای برگزاری کنسرت
• استودیوی ضبط صدا
• سالن سخنرانی
• ساخت فیلمهای تلویزیونی و سینمایی
انواع مختلف میکسر:
1.دیجیتال
2.آنالوگ
3.نرم افزاری
4.پاور میکسر
5.دی جی یا استودیویی
هر یک از این مواردی که اشاره شد دارای ویژگیها و تنظیمات خاص خود میباشد.هم در زمان اجرای زنده و هم در زمان ضبط صدا کاربرد دارند.
میکسر صدای دیجیتال
میکسرهای دیجیتال یکی از مهمترین انواع میکسرها هستند. این نوع دستگاهها نسبت به نوع آنالوگ ویژگیهای برجستهای دارند. از جمله اینکه از تعداد ورودیها و خروجیهای بیشتری برخوردار هستند. با اینکه احتمال خراب شدن آنها بیشتر از میکسرهای آنالوگ است اما امکان عیبیابی از راه دور دارند.
علاوه بر این میتوان تنظیمات مربوط به یک میکسر دیجیتال را در حافظه داخلی آن ذخیره کرد و هر زمان که نیاز بود از آن بهره برد. در نتیجه این دسته از میکسرها در بین نوازندگان و صاحبان استودیو محبوبتر هستند. در نتیجه قیمت بالاتری دارند. پس اگر به دنبال خرید یک میکسر صدا برای استفاده در یک استودیو کوچک یا منزل هستید پیشنهاد میشود همان نوع آنالوگ را انتخاب کنید.
1. وصل کردن تمام تجهیزات به ورودی میکسر صدا
هر میکسر تعدادی ورودی یا کانال صوتی دارد. معمولا تعداد این کانالها نام میکسر را تعیین میکند. مثلا یک میکسر با ۱۶ کانال صوتی یک میکسر ۱۶ کاناله نامیده میشود و دقیقا ۱۶ تا درگاه ورودی دارد.
حال دستگاهی که قرار است به میکسر صدا متصل شود به تعداد خروجیهایی که دارد، کانالهای ورودی میکسر را اشغال میکند. مثلا میکروفون که تنها یک خروجی دارد تنها یک کانال ورودی را به خود اختصاص میدهد.
اما دستگاههای استودیو با دو درگاه خروجی، یکی در راست و دیگری در چپ، دو کانال ورودی نیاز دارند.
البته معمولا میکسر صدا یک ورودی مجزا به نام Line برای میکروفون یا دستگاه پخش سی دی دارد. دقت کنید هر یک از آلات موسیقی، ورودی خاص خود را دارند. به همین خاطر باید به ازای هر یک از آنها از یک میکروفون مجزا که به میکسر صدا متصل میشود استفاده کرد.
2.متصل کردن تجهیزات ضبط یا نظارت به خروجیهای میکسر صدا
راههای مختلفی برای ضبط و نظارت بر صدای خروجی میکسرها وجود دارد. در واقع میتوان از دستگاههای مختلفی برای این کار استفاده کرد. یکی از این دستگاهها هدفون است.
علاوه بر هدفون میتوان از مانیتور استفاده کرد. با اتصال خروجی صدا به مانیتور میتوان عملیات مهندسی صدا را با دسترسی به کانالهای خروجی انجام داد. در این صورت از خروجی اصلی استفاده نمیشود.
3. روشن کردن کانالهای ورودی برای تنظیم کردن صدا
بعد از اینکه تجهیزات ضبط و نظارت را به ورودی کانالهای میکسر متصل کردید باید آنها را روشن کنید تا شروع به فعالیت کنند. هر کانال با یک کلید خاص روشن یا خاموش میشود.
4. فعال کردن فانتوم پاور برای تنظیم میکسر صدا
فانتوم پاور قطعهای است که یک جریان برق ضعیف تولید میکند. جریان برقی که توان خروجی برخی دستگاههای متصل به میکسر را تامین خواهد کرد.
این جریان برق توسط دستگاههای جانبی متصل به میکسر مانند میکروفونهای خازنی، دوربینهای ویدیویی مجهز به میکروفون و غیره استفاده میشود. در نتیجه این قطعه بر ورودی میکروفون قرار دارد.
5. تنظیم صدای خروجی برای هر یک از کانالهای ورودی
از آنجا که کانالهای ورودی میکسر به دستگاههای خروجی مختلفی متصل هستند میتوانید شدت صدای هر خروجی را مشخص کنید. این تنظیم با توجه به سطحی از صدا که مد نظر دارید انجام میشود. کلید مربوط به این بخش از تنظیم میکسر صدا معمولا به صورت چرخشی، کشویی یا سوییچی است و اغلب آن را با نام فیدر میشناسند.
با این کلید حتی میتوانید صدای یک کانال خاص را کلا قطع کنید تا در طول ضبط هیچ صدایی از آن شنیده و ضبط نشود.
6. تنظیم کنترلکنندههای میکسر صدا
میکسر صدا بخشی با عنوان اکولایزر دارد که انجام تنظیمات در آن منجر به تنظیم کیفیت صدای هر یک از کانالهای خروجی میشود. در این بخش حتی میتوان بر هر صدا افکت قرار داد. در بخش اکولایزر امکان اعمال تغییرات کلی بر تمام کانالهای خروجی به صورت همزمان هم وجود دارد.
7. هدایت افکتها به کمک کانالAUX برای تنظیم میکسر صدا
کانال AUX از سیگنال اصلی یک کپی گرفته و اجازه کنترل آن با کلید send را میدهد. این دسته از کانالها نسخه کپی را به یک خروجی خاص میفرستند و به کمک آنها میتوان به نظارت بر صدای خروجی با استفاده از هدفون یا بلندگو پرداخت.
جمعبندی
برای تنظیم کردن میکسر باید موارد راه اندازی را به دقت انجام دهید تا خروجی صدا کیفیت خوبی داشته باشد با این حال انجام اتصالات و روشن کردن میکسر کار آسانی است که میتوتنید انجام دهید
پیشنهاد میکنیم دیگر وبلاگ های ما را نیز مطالعه کنید.