لوازم صوتی
وظیفه لوازم صوتی تقویت صدا است که این کار را به وسیله اجزای الکتریکی موجود در دستگاهها انجام میدهند. Sound reinforcement system اصطلاحیست که به این سیستمها دادهاند. سیستمهای صوتی در ابعاد متفاوتی کاربرد دارند. اگر در ابعاد کوچک استفاده شوند به آنها pa system میگویند که از یک بلندگو دارای آمپلی فایر و میکروفونی که به آن متصل است تشکیل شده اند.
باندها در pa system از نوع اکتیو هستند. از این سیستمها در پخش صدای ساز نوازنده یا صدای سخنران استفاده میشود. سیستمهای صوتی میتوانند در ابعاد بزرگتر باشند که در این صورت نیاز به چند مهندس صدا برای تنظیم و بهبود کیفیت صدا است. این سیستمها شامل باند, میکسر, میکروفون, پاور, پروسسور سیگنال و سایر دستگاههای مورد نیاز است که میتوانند صدای زنده یا ضبط شده را پخش کنند.
اجزای سیستم ها
در سیستمهای صوتی ابتدا باید انرژی صوتی ( که همان صدای سخنران یا سازهاست ) به انرژی الکتریکی تبدیل شود به همین دلیل نیاز به یک سری مبدل ورودی است. همچنین برای تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی صوتی که باعث پخش صدا در محیط میشود به مبدلهای خروجی نیاز است. برای افزایش قدرت صدا از آمپلی فایر و برای تنظیم سیگنالهای صدا از پروسسورهای سیگنال استفاده میشود.
مبدلهای ورودی
همانطور که گفتیم این مبدل ها باید انرژی صوتی یا همان صدا را به انرژی الکتریکی تبدیل کنند که شامل:
- میکروفون
- میکسر
- پاور آمپلی فایر
- پروسسورهای سیگنال که خود شامل کمپرسسور, اکولایزر, افکت, نویزگیر و فیدبک گیر است
مبدلهای خروجی
این مبدل ها باید انرژی الکتریکی را به انرژی صوتی تبدیل کنند و باعث تولید صدا شوند که شامل:
- اسپیکر اصلی
- اسپیکر مانیتورینگ
- مانیتورهای تو گوشی (In-Ear Monitor)
لوازم صوتی چگونه کار میکنند؟
شکل کلی سیستمهای صوتی از ابتدایی ترین تا پیچیده ترین آنها یک حالت مشخص دارند در سیستمهای پیچیده مبدلهای ورودی مثلا میکروفون سیگنال صدا را وارد میکسر میکنند. استیج باکس دستگاهی است که روی استیج قرار میگیرد و بین میکسر.و کابلهای ورودی واسطه میشود تا هم طول کابلها و هم تعداد آنها کم شود. مولتی پر دستگاه دیگریست که بیشتر در کنسرتها و رویدادهایی استفاده میشود.که تعداد میکروفونها زیاد است مولتی پر مشکل کابلهای زیاد را حل میکند.و تنها باید فیشها را به مولتی کور متصل کرد. این دستگاه از قبل کابل کشیها را انجام داده و باعث نظم روی استیج میشود.
نحوه نصب لوازم صوتی و تنظیم آن ها
برای نصب سیستمهای صوتی در ابعاد بزرگ نیاز به افرادی هست که هر کدام قسمتی از کار را بر عهده بگیرند. یکی از این افراد مهندس برق است که باید برق سالن یا محوطه را تامین کند و کابل کشی ها را انجام دهد.
برای تعیین دقیق جای اسپیکرها نیاز به تکنسین صدا است تا با استفاده از لیزر محیط سالن را اندازه بگیرد و در نرم افزارهای مهندسی صدا جای دقیق باندها را مشخص کند.
برای پخش صدا نیز حداقل به دو نفر مهندس صدا نیاز است که یکی از آنها باید روی استیج مانیتورینگ کند تا افراد روی سن صدا را به خوبی بشنوند و نفر دوم پشت میکسر قرار میگیرد و باید صدای کل سالن را تنظیم کند. البته متاسفانه در ایران خیلی از گروه ها فقط یک مهندس صدا دارند که همه مسئولیت را برعهده میگیرد.
چگونه لوازم صوتی تست میشوند؟
برای تست صدا از میکروفون هایی استفاده میکنند که به آنها کالیبره میگویند. این میکروفون ها را در نزدیکی اسپیکر ها قرار میدهند و در صورتی که صدا در حالت نزدیک به اسپیکر با حالت فاصله دار یکسان باشد سیستم پخش صدا کاملا ایده آل است.
از لوازم صوتی در چه مکان هایی استفاده میشود؟
- در سالنهای کنفرانس, همایش و سمینار
- در جشنهای سازمان ها
- در کنسرتهای موسیقی
- در سالنهای تئاتر
- مراسمهای مذهبی
- مسابقههای ورزشی
- کلاسهای آموزشی
حرف آخر
امیدواریم که شما عزیزان از وبلاگ لوازم صوتی چگونه کار میکنند؟و نحوه نصب سیستم ها و تنظیم آن ها راضی بوده باشید.
میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر دیگر وبلاگ های ما را مطالعه فرمایید.
موفق باشید.
راه های ارتباطی با ما
شماره تماس:
09109002826